Science Class-10 Chapter-1 Question Bank Part– 5

0
15

Q1. In which of the following category will you put the reaction of heating of calcium carbonate?

(A) Decomposition reaction
(B) Thermal decomposition reaction
(C) Endothermic reaction
(D) All of the above

Q2. Which of the following product is formed after heating of limestone?

(A) Calcium oxide
(B) Calcium carbonate
(C) Hydrogen gas
(D) All of the above

Q3. What happens when silver chloride is put under sunlight?

(A) Silver metal and chlorine gas are formed
(B) Silver metal and hydrogen gas are formed
(C) Only silver metal is formed
(D) Only hydrogen gas is formed

Q4. Which of the following is formed when lead nitrate is put under thermal decomposition?

(A) Lead oxide
(B) Nitrogen dioxide
(C) Oxygen gas
(D) All of the above

Q5. What happens when carbon dioxide is passed through lime water?

(A) Lime water turns milky because of formation of calcium carbonate
(B) Lime water turns milky because of formation of water
(C) Lime water turns red because of formation of permanganate
(D) Lime water turns red because of formation of copper sulphate

Q6. What happens when silver bromide is exposed to sunlight?

(A) Hydrogen gas is formed
(B) Bromine gas is formed
(C) Chlorine gas is formed
(D) Iodine gas is formed

Q7. Which metal is displaced when lead is put in the solution of copper chloride?

(A) Lead
(B) Copper
(C) Chlorine
(D) All of the above.

Q8. Which of the following is formed when lead metal reacts with the solution of copper chloride?

(A) No reaction takes place
(B) Chlorine gas
(C) Lead chloride
(D) Copper-lead complex

Q9. Which metal is displaced when zinc metal is put in the solution of copper sulphate?

(A) Copper
(B) Zinc
(C) Sulphate
(D) All of the above

Q10. What happens when sodium sulphate solution is mixed with the solution of barium chloride?

(A) Barium sulphate is formed
(B) Sodium sulphate is formed
(C) Sulphur dioxide gas is formed
(D) No reaction takes place

Q11. What happens when copper metal is dipped in the solution of zinc sulphate?

(A) Copper sulphate is formed
(B) Oxygen gas is formed
(C) Zinc metal is separated
(D) No reaction takes place

Q12. What happens when zinc metal is dipped in the solution of copper sulphate?

(A) Zinc sulphate is formed
(B) Zinc oxide is formed
(C) Zinc sulphide is formed
(D) No reaction takes place

Q13. Why are articles made of iron painted to prevent rust?

(A) Paint makes articles made of iron beautiful
(B) Paint prevents iron articles to come in contact with moisture present in air.
(C) Paint prevents iron articles from getting sticky
(D) All of the above

Q14. Which of the following is termed as rancidity?

(A) Reduction of oxygen present in food
(B) Oxidation of oil present in food
(C) Oxidation of sugar present in food
(D) All of the above

Q15. How rancidity can be prevented?

(A) By adding antioxidants in food
(B) By adding more oxygen to food
(C) By keeping food items in open
(D) All of the above

 

Answer:

1. (D)

2. (A)

3. (A)

4. (D)

5. (A)

6. (B)

7. (B)

8. (C)

9. (A)

10. (A)

11. (D)

12. (A)

13. (B)

14. (B)

15. (A)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here