Science Class-10 Chapter-1 Question Bank Part– 4

0
16

Q1. In which of the following heat is absorbed generally?

(A) Combination reaction
(B) Decomposition reaction
(C) Displacement reaction
(D) Double displacement reaction

Q2. Which of the following is termed as endothermic reaction?

(A) Reaction in which heat is evolved
(B) Reaction in which heat is absorbed
(C) Reaction in which there is loss of oxygen
(D) Reaction in which there is gain of hydrogen

Q3. Which of the following is termed as exothermic reaction?

(A) Reaction in which heat is evolved
(B) Reaction in which heat is absorbed
(C) Reaction in which there is loss of oxygen
(D) Reaction in which there is gain of hydrogen

Q4. What is the name of reaction which decomposes after supply of heat?

(A) Combination reaction
(B) Thermal decomposition
(C) Displacement reaction
(D) Redox reaction

Q5. What is the name of reaction in which both oxidation and reduction takes place?

(A) Combination reaction
(B) Thermal decomposition
(C) Displacement reaction
(D) Redox reaction

Q6. What is the name of substance which does get deposited over iron because of moisture present in air?

(A) Sulphide
(B) Rust
(C) Carbonate
(D) Oxygen

Q7. Why magnesium ribbon is cleaned before burning?

(A) To remove dust
(B) To remove magnesium oxide
(C) To remove magnesium
(D) All of the above

Q8. On the basis of evolution or absorption of heat, chemical reactions can be divided into how many types?

(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) One

Q9. Which of the following gas is produced when carbon is burnt in air?

(A) Carbon dioxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Oxygen
(D) Hydrogen

Q10. What happens when hydrogen reacts with oxygen?

(A) Carbon dioxide is formed
(B) Water is formed
(C) Hydrogen carbonate is formed
(D) All of the above

Q11. Which of the following product is formed when calcium oxide reacts with water?

(A) Slaked lime
(B) Carbon dioxide
(C) Calcium oxide
(D) Oxygen gas

Q12. What is the another name of quick lime?

(A) Calcium hydroxide
(B) Calcium oxide
(C) Carbon dioxide
(D) Sodium oxide

Q13. What is the chemical name for slaked lime?

(A) Calcium carbonate
(B) Calcium oxide
(C) Calcium hydroxide
(D) Carbon monoxide

Q14. Heating of ferrous sulphate gives which of the following product?

(A) Ferric oxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Sulphur trioxide
(D) All of the above

Q15. In which of the following category will you put the reaction of heating of ferrous sulphate?

(A) Decomposition reaction
(B) Combination reaction
(C) Displacement reaction
(D) All of the above

 

Answer:

1. (B)

2. (B)

3. (A)

4. (B)

5. (D)

6. (B)

7. (B)

8. (A)

9. (A)

10. (B)

11. (A)

12. (B)

13. (C)

14. (D)

15. (A)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here