Science Class-10 Chapter-1 Question Bank Part– 2

0
24

Q1. In the double displacement reaction between aqueous potassium iodide and aqueous lead nitrate, a yellow precipitate of lead iodide is formed. While performing the activity if lead nitrate is not available, which of the following can be used in place of lead nitrate?

(A) Lead sulphate (insoluble)
(B) Lead acetate
(C) Ammonium nitrate
(D) Potassium sulphate

Q2. Solid calcium oxide reacts vigorously with water to form calcium hydroxide accompanied by liberation of heat. This process is called slaking of lime. Calcium hydroxide dissolves in water to form its solution called lime water. Which among the following is (are) true about slaking of lime and the solution formed?
(i) It is an endothermic reaction
(ii) It is an exothermic reaction
(iii) The pH of the resulting solution will be more than seven
(iv) The pH of the resulting solution will be less than seven

(A) (i) and(ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iv)
(D) (iii) and (iv)

Q3. What happens when dilute hydrochloric acid is added to iron filings?

(A) Hydrogen gas and iron (II) chloride are produced.
(B) Chlorine gas and ferric hydroxide are produced.
(C) Heat is absorbed, i.e., test tubes becomes cold.
(D) Iron salt and water are produced.

Q4. The following reaction is used for preparation of oxygen gas in the laboratory:
2KClO3(S)   Catalyst 2 KClO ( )s s KCl O ( ) 3 Which of the following statements is correct about the reaction?

(A) It is a decomposition reaction and endothermic in nature.
(B) It is a combination reaction.
(C) It is a decomposition reaction and is accompanied by release of heat.
(D) It is a photo chemical decomposition reaction and exothermic in nature.

Q5. The following reaction is an example of a 4NH3 (g) + 5O2 (g) 4NO(g)+ 6H2O(g)
(i) displacement reaction
(ii) combination reaction
(iii) redox reaction
(iv) neutralisation reaction

(A) (i) and (iv)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iii)
(D) (iii) and (iv)

Q6. Chemically rust is

(A) ferric sulphate
(B) ferric oxide
(C) hydrated ferrous oxide
(D) hydrated ferric oxide

Q7. The chemical formula of lead sulphate is

(A) Pb2SO4
(B) Pb(SO4)2
(C) PbSO4
(D) Pb2(SO4)3

Q8. Both CO2 and H2 gases are

(A) heavier than air
(B) acidic in nature
(C) colourless
(D) soluble in water

Q9. Which of the following gases can be used for storage of fresh sample of an oil for a long time?

(A) Carbon dioxide or oxygen
(B) Nitrogen or helium
(C) Helium or oxygen
(D) Nitrogen or oxygen

Q10. The electrolytic decomposition of water gives H2 and O2 in the ratio of

(A) 2 : 1 by volume
(B) 1 : 2 by volume
(C) 8 : 1 by mass
(D) 1 : 2 by mass

Q11. In the decomposition of lead (II) nitrate to give lead (II) oxide, nitrogen dioxide and oxygen gas, the coefficient of nitrogen dioxide (in the balanced equation) is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Q12. Fatty foods become rancid due to the process of

(A) reduction
(B) corrosion
(C) oxidation
(D) hydrogenation

Q13. We store silver chloride in a dark coloured bottle because it

(A) is a white solid
(B) undergoes redox reaction
(C) decomposes by sunlight
(D) none of the above

Q14. Silver article turns black when kept in the open for a few days due to formation of

(A) H2S
(B) AgS
(C) AgSO4
(D) Ag2S

Q15. When crystals of lead nitrate are heated strongly in a dry test tube

(A) crystals immediately melt
(B) a brown residue is left
(C) white fumes appear in the tube
(D) a yellow residue is left

 

Answer:

1. (B)

2. (B)

3. (A)

4. (A)

5. (C)

6. (D)

7. (C)

8. (C)

9. (B)

10. (A)

11. (D)

12. (C)

13. (C)

14. (D)

15. (D)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here