Science Class-10 Chapter-1 Question Bank Part– 1

0
59

Q1. In which of the following equations, the mass is not same on both the sides

(A) Word equation
(B) Skeletal equation
(C) Balanced equation
(D) Both (a) and (b)

Q2. Which among the following statement(s) is (are) true? Exposure of silver chloride to sunlight for a long duration turns grey due to
(i) the formation of silver by decomposition of silver chloride
(ii) sublimation of silver chloride
(iii) decomposition of chlorine gas from silver chloride
(iv) oxidation of silver chloride

(A) (i) only
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (iv) only

Q3. Three beakers labelled as A, B and C each containing 25 mL of water were taken. A small amount of NaOH, anhydrous CuSO4 and NaCl were added to the beakers A, B and C respectively. It was observed that there was an increase in the temperature of the solutions contained in beakers A and B, whereas in case of beaker C, the temperature of the solution falls. Which one of the following statements(s) is (are) correct?
(i) In beakers A and B, exothermic process has occurred.
(ii) In beakers A and B, endothermic process has occurred.
(iii) In beaker C exothermic process has occurred.
(iv) In beaker C endothermic process has occurred.

(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) (i) and (iv)
(D) (ii) and (iii)

Q4. Corrosion of metals can be prevented

(A) by coating the metal surface with a paint.
(B) by applying film of grease and oil on the surface of the metal.
(C) by covering the surface of the metal with another metal which is more electropositive.
(D) all of these.

Q5. Identify the chemical equation which represents a complete balanced equation for the reaction of barium chloride with sodium sulphate to produce barium sulphate and sodium chloride.

(A) BaCl2(aq) + Na2SO4(aq) BaSO4(s) + NaCl(aq)
(B) BaCl2(aq) + Na2SO4(aq) 2BaSO4(s) + 2NaCl(aq)
(C) 2BaCl2(aq) + Na2SO4(aq) 2BaSO4(s) + NaCl(aq)
(D) BaCl2(aq) + Na2SO4(aq) BaSO4(s) + 2NaCl(aq)

Q6. Which of the following is not a physical change?

(A) Boiling of water to give water vapour
(B) Melting of ice to give water
(C) Dissolution of salt in water
(D) Combustion of Liquefied Petroleum Gas (LPG)

Q7. Which among the following is (are) double displacement reaction(s)?
(i) Pb + CuCl2 PbCl2 +Cu
(ii) Na2SO4 + BaCl2 BaSO4 + 2NaCl
(iii) C + O2 CO2
(iv) CH4 + 2O2 CO2 + 2H2O

(A) (i) and (iv)
(B) (ii) only
(C) (i) and (ii)
(D) (iii) and (iv)

Q8. Which of the following reactions represents a combination reaction?

(A) CaO(s) + H2O(l) Ca(OH)2 (aq)
(B) CaCO3(s) CaO(s) + CO2(g)
(C) Zn(s) + CuSO4(aq) ZnSO4(aq) + Cu(s)
(D) 2FeSO4(s) Fe2O3(s) + SO2(g) + SO3(g)

Q9. Which of the following observation help(s) us to determine that a chemical change has taken place?

(A) Change in temperature.
(B) Change in colour.
(C) Evolution of a gas.
(D) All of these.

Q10. A dilute ferrous sulphate solution was gradually added to the beaker containing acidified potassium permanganate solution. The light purple colour of the solution fades and finally disappears. Which of the following is the correct explanation for the observation?

(A) KMnO4 is an oxidising agent, it oxidises FeSO4
(B) FeSO4 acts as an oxidising agent and oxidises KMnO4
(C) The colour disappears due to dilution; no reaction is involved
(D) KMnO4 is an unstable compound and decomposes in presence of FeSO4 to a colourless compound.

Q11. Which of the following is (are) an endothermic processes?
(i) Dilution of sulphuric acid.
(ii) Sublimation of dry ice.
(iii) Condensation of water vapours. (iv) Evaporation of water.

(A) (i) and (iii)
(B) (ii) only
(C) (iii) only
(D) (ii) and (iv)

Q12. Which of the following are combination reactions?
(i) 2KClO3 2KCl + 3O2
(ii) MgO + H2O Mg(OH)2
(iii) 4Al + 3O2 2Al2O3
(iv) Zn + FeSO4 ZnSO4 + Fe

(A) (i) and(iii)
(B) (iii) and (iv)
(C) (ii) and (iv)
(D) (ii) and (iii)

Q13. In which of the following chemical equations, the abbreviations represent the correct states of the reactants and products involved at reaction temperature?

(A) 2H2(l) + O2(l) 2H2O(g)
(B) 2H2(g) + O2(l) 2H2O(l)
(C) 2H2(g) + O2(g) 2H2O(l)
(D) 2H2(g) + O2(g) 2H2O(g)

Q14. Which of the following are exothermic processes?
(i) Reaction of water with quick lime
(ii) Dilution of an acid
(iii) Evaporation of water
(iv) Sublimation of camphor (crystals)

(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iv)
(D) (iii) and (iv)

Q15. Which one of the following processes involve chemical reactions?

(A) Storing of oxygen gas under pressure in a gas cylinder
(B) Liquefaction of air
(C) Keeping petrol in a china dish in the open
(D) Heating copper wire in presence of air at high temperature

 

Answer:

1. (D)

2. (A)

3. (C)

4. (D)

5. (D)

6. (D)

7. (B)

8. (A)

9. (D)

10. (A)

11. (D)

12. (D)

13. (D)

14. (A)

15. (D)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here